|
Themen und Projekte,
Tunnelbau

Implenia tilldelas kontrakt för Västlänkens deletapp Vasastan

Implenia kommer att bygga Hagaprojektets deletapp Vasastan, under området med samma namn, i centrala Göteborg. Bild: © Trafikverket

Implenia har tecknat avtal med Trafikverket för kontraktet för Västlänkens deletapp Haga, avseende delprojekt Vasastan. Entreprenaden är den tredje av fem som handlas upp i Haga. Det nya projektet omfattar Haga Station, med tunneldrivning för ett stort stationsområde på över 50 meters spännvidd som inkluderar spårtunnel, parallell räddnings- och servicetunnel samt ventilations- och brandgastunnlar. Projektet är logistiskt utmanande och resurskrävande.

Göteborg, 3 juli 2024 – Trafikverket tilldelar Implenia kontraktet för Vasastan

"Vi är mycket stolta över att ha tilldelats kontraktet," säger Jiri T. Englén, VD på Implenia Sverige AB. "Projektet är tekniskt komplext och kräver multidisciplinär kompetens, vilket passar vår strategi och portfölj perfekt. Vi ser fram emot ännu ett framgångsrikt samarbete med Trafikverket."

Underlättar resandet i Västsverige
Västlänken underlättar resandet i Göteborg och Västsverige. Tre nya stationer gör att du kan resa enklare, snabbare och med färre byten.

Projektöversikt
Den tredje av de fem entreprenaderna som upphandlas i Haga är deletapp Vasastan. Vasastan-delprojektet ansluter i norr mot delprojekt Rosenlund och i söder mot deletapp Korsvägen. I denna del går tunneln i berg och består av station Hagas södra del, en spårtunnel samt en parallell räddnings- och servicetunnel. Mellan spårtunnel och räddnings- och servicetunnel anläggs räddningsslussar. Längs sträckan finns även två ventilationsschakt, belägna vid Föreningsgatan och Fogelbergsparken, samt en servicetunnel som mynnar ut vid Linnéplatsen. Kontraktssumman överstiger 1 miljard SEK.

Totalt omfattar hela Haga-delprojektet 1 700 meter tunnel, varav 250 meter är en betongtunnel i jord och lera, samt en ny underjordisk station i Haga.

Är du intresserad av stora och komplexa infrastrukturprojekt är du välkommen att kontakta oss. Tillsammans bygger vi för framtiden.