|
Themen und Projekte

Emilia Frank rekommenderar LIA-period på Implenia

Emilia Frank: Jag kan verkligen rekommendera att söka LIA-period på Implenia!

Implenia Sveriges LIA-program erbjuder studenter att få en lärorik start i yrkeslivet och ger möjlighet till en karriär inom infrastrukturbyggande.

LIA – Lärande I Arbete, är praktik som en del av utbildningen i en yrkeshögskoleutbildning.

Emilia Frank går programmet entreprenadingenjör/projektinköpare på Företags Ekonomiska Institutet (FEI) med målet att sedan jobba med inköp inom byggbranschen. Den 28 februari började hon sin första LIA-praktik på 12 veckor på inköpsavdelningen på Implenia Sverige.

Hur kom det sig att du gör din LIA-praktik just på Implenia?

”Anna Jasner, Inköpschef på Implenia Sverige, föreläste på skolan och gav så härlig energi och hon beskrev inköp som en hybridroll i ett projekt. Det lät häftigt, så jag mejlade Anna efteråt. Implenia Sverige är ganska nytt i Sverige, en lagom stor verksamhet, inte för stor och inte för liten, där det är en familjär stämning och man får en mer personlig kontakt med kollegorna.”

Du gör din LIA-period hos inköp kopplat till projekt Sofia. Vad har det inneburit?

”Marcus Gelotte, projektinköpare, har varit min handledare under praktiken som väglett praktiken. Jag har gått med i projektets alla olika delar och funktioner; allt ifrån arbetsledning till hantering av ekonomi och KMA, för att skapa förståelse för dem och hur de hänger ihop.”

Hur har LIA-perioden påverkats av Ukrainakriget?

”När jag började min praktik hade Ukrainakriget precis startat så jag fick hjälpa till att söka information och skriva om hur Ukrainakriget skulle kunna påverka Implenia och jag har haft uppgifter relaterat till det för att avlasta Implenias inköpare, som att hitta och kontakta nya leverantörer. 
Inköp handlar inte bara om att spara pengar, det är även viktigt att agera etiskt och hållbart, vilket Implenia gör.”

Vad har LIA för betydelse för studierna och karriären?

”LIA-praktiken är ett bra sätt att se branschen och få egen erfarenhet. Dessutom är den avgörande och betydelsefull för min fortsatta utbildning och framtida karriär. Det har gett mig insikt i vad man vill jobba med. Det är lärorikt och jag har fått många kontakter och referenser.”

Din LIA-period går mot sitt slut. Hur har det gått hittills?

”Det har varit både roligt och utmanande. Praktiken har varit genomtänkt och jag har blivit väl omhändertagen. Jag kan verkligen rekommendera att söka LIA-period på Implenia! Jag hamnade 100 procent rätt. Här finns kompetenta och professionella kollegor som gärna delar med sig av sin kunskap.”

Vad kommer du att göra efter LIA?

”Efter LIA-perioden får jag göra en presentation om det på skolan och Implenia vill ha en återkopplingsrapport. Där efter fortsätter utbildningen som jag blir klar med juni 2023 efter 6 års studier. Innan dess, nästa år kommer en andra LIA-period. Jag skulle gärna göra även den på Implenia men kanske prova en annan roll.”