|
Themen und Projekte

Implenia sponsrar Jan Eriksson, Arbetsmiljöchef och Enduroförare

På Implenia är medarbetarnas välmående av högsta prioritet och verksamheten arbetar för att motivera alla anställda till ett mer aktivt liv. Vi är övertygade om att en balans mellan arbete och fritid är a och o för att vi ska må bra. Jan Eriksson arbetar som Arbetsmiljöchef på Implenia Sverige, men tillbringar all ledig tid med att åka enduro. Sedan ett tag tillbaka är han även sponsrad av Implenia. Vi träffade honom för ett samtal kring hans stora hobby.

Hej Janne! Berätta, vad är enduro?

Enduro är motorcykelåkning i skogen eller på ett inhägnat område. Sporten utövas året om, på alla typer av underlag (sten och rötter, berghällar eller surhål, sand och grus bland annat) och i alla väder. Enduro är en uthållighetssport där tävlingarna varar mellan 1 till 24(!) timmar. För att sätta detta i perspektiv kan man jämföra med motorcrossen där heaten endast är 2x20 minuter. 

Enduro är den motorsport som har flest utövare i Sverige med sina 9000 aktiva licensierade förare och tävlingarna körs i två varianter: Typ 1 avser tävling på pilad bana med tidkort, tidkontroller, transportsträckor och specialsträckor. Specialprov kan även ingå som en del av transportsträckan, exempelvis SM. Typ 2 avser tävling utan tidkontroller, vanligen varvlopp som körs ett eller flera varv på en sluten bana, med start av en eller flera förare samtidigt, exempelvis Gotland Grand National eller olika lokala tävlingar.

Motorcykeln liknar den vanliga motocrossen men det finns några skillnader, bland annat så har en endurocykel lysen och mjukare fjädring.  Enduron är ofta besiktad och godkänd för att köras på allmän väg och det är ett annat register på motorn som gör att man orkar längre.

Hur länge har du kört?

Jag körde motocross när jag var yngre och köpte en enduro precis efter att jag fyllt 39. Så i år är det 10 år!

Hur kom det sig att du fick upp intresset?

Min bror köpte en enduro så jag fick låna en och följa med på en tur. Det visade sig att det var det roligaste jag gjort på flera år - och sedan dess är jag fast! Jag fick en helt annan livskvalité när jag började träna och åka enduro. Det är skönt att ta ut sig helt och tömma skallen.

Varför just enduro av alla motorsporter?

Jag tycker att sporten har väldigt många olika bra delar. Det är en tekniksport med mycket uthållighet, styrka och den testar dig mentalt, mycket pannben och vilja. Den passar i princip alla och gemenskapen inom sporten är suverän. Alla är välkomna och man hjälper varandra oavsett vilken nivå det är på förare. I depån samsas världsmästare med nybörjare.

Hur mycket tid skulle du uppskatta att du spenderar på hojen? Antal timmar per vecka?

En vanlig vecka, när jag inte tävlar, så blir det 2-3 träningspass på hojen samt 2-3 pass på gymmet. Jag kör ofta flera korta intervaller på 3-4 minuter för att fartträna och längre pass inför tävlingar (60 minuter och uppåt).

Implenia har valt att sponsra dig, kan du förklara vad det innebär?

Jag får hjälp med bidrag till resa samt uppehälle på SM-deltävlingarna i år då tävlingarna ligger utspridda runtom i Sverige, i Östersund, Söderhamn, Enköping med mera. Det blir ofta många dagar sammantaget på plats så sponsringen gör att jag har möjlighet att förbereda mig mycket bättre. Nu får jag tid att kolla banan innan tävling och det ger mig mycket bättre förutsättningar för att kunna prestera bra.

Hur du några särskilda mål du vill uppnå?

Målet är först och främst att vara skadefri (inga frakturer) och må bra. I en olycksdrabbad sport så kan man bara hoppas på det bästa och förbereda sig så gott man kan. Jag har även som mål att ta mina första SM-poäng, men vet att det kräver att allt stämmer... Det innebär 5 timmars körning där man behöver prestera riktigt bra på proven. Ofta skiljer det bara några sekunder mellan de tävlande efter en hel dags körning. Jag har som bäst varit en placering ifrån poäng, så på en bra dag är jag där! Jag ska göra det jag kan!

Tack för samtalet Janne. Vi önskar dig stort lycka till i helgen på årets första SM-tävling!