|
Themen und Projekte

Fra komplekst til smidig på Fornebubanen

Implenia og VisiLean inngår et strategisk samarbeid om digital planlegging og prosjektstyring.

Bygg- og anleggsprosjekter blir stadig mer komplekse, med omfattende systemer og dokumenter. Så hvordan sørge for at alle har samme informasjon? Det er spørsmålet Implenia og finske VisiLean vil besvare. Sammen er de på en reise for å digitalisere planleggingen til Implenia Norge.

Pålogget og oppdatert under korona

Implenia Norge AS bruker Lean-metoden Last Planner®, en del av konseptet Implenia Planning System (IPS), som metode for planlegging av større infrastrukturprosjekter

For å effektivisere Last Planner-systemet har Implenia Norge og VisiLean valgt å inngå et strategisk samarbeid.  VisiLean er en plattform som gjør det lettere for aktører i bygg og anlegg å styre prosjekter, kommunisere og jobbe transparent. Programmet oppdateres i realtid, slik at flere kan oppdatere i programmet samtidig, og alle hele tiden har overblikk.

- Tilbakemeldingene vi i Implenia Norge har fått er at VisiLeaner veldig enkelt å bruke. Det har gjort prosjektstyring smidigere – og timingen kunne ikke vært bedre i og med at vi plutselig ble truffet av en pandemi, sier Ahmed Rashid, Head of Planning i Implenia Norge.

Da de ansatte i Implenia Norge ble nødt til å kommunisere mer på digitale plattformer, var det en stor fordel å ha bruke VisiLean. Det gjorde at alle kunne gjøre oppdateringer i skyen underveis i møtet, og samtidig se endringer som ble gjort av andre.

- Det gjorde utvilsomt arbeidet smidigere, og det var inkluderende overfor samarbeidspartnere på vår joint venture som satt i Spania, Frankrike og Tyskland at vi alle brukte den samme nettbaserte løsningen, sier Rashid.

Sammen om utforming av plattformen

VisiLean og Implenia har samarbeidet om å optimalisere plattformen, og de har løpende tilpasset den etter Implenias behov.

- Et av ønskene til Implenia Norge var et verktøy for hindringsanalyse. Det hjelper oss å jobbe strukturert og systematisk og på den måten unngå feil eller misforståelser. VisiLean viste seg å være veldig sterke her, sier Rashid.

- Vi har også hatt stor glede av at det har vært kort vei til VisiLean sine produktutviklere. Det har både skapt tillit og effektivitet, sier Rashid.

VisiLean har på sin side satt stor pris på Implenias tilbakemeldinger og innspill på plattformen, og muligheten til å teste og utvikle denne.

- Det har vært veldig gøy å se hvor godt vi har samarbeidet, og at vi sammen lager et system som hjelper arbeidere i hverdagen. Dette er et produkt som både Implenia Norge og VisiLean er stolte av, sier, COO i VisiLean, Martin Zilliacus.

- Det blir ekstra spennende for VisiLean å få samarbeide med Implenia om å jobbe med BIM i anleggsprosjekter, sier Zilliacus.

Smidig prosjektstyring på Fornebubanen

Implenia har brukt Last Planner på fire pilotprosjekter, og tar i bruk dette også på Fornebubanen. Dette er et papirløst prosjekt der tradisjonelle tegninger er erstattet med BIM-modellering. Her blir VisiLean brukt til planlegging ved at produksjonsforløpet settes opp og gjennomgås før oppstart. VisiLean har en unik integrasjon med BIM som lar Implenia visualisere produksjonsplaner og liveoppdateringer på blant annet mobilen. På den måten passer VisiLean som hånd i hanske med Implenias strategi med omfattende, komplekse infrastrukturprosjekter med et stort fokus på bærekraft og ny teknologi.

 

- Bli med på Implenia og VisiLean sin reise mot en digitalisert hverdag – fortsettelse følger.